Douglas Hout

Douglas tuinhout kopen bij Tuindomein.nl

Als de aanbieder van tuinhout lopen wij vaak tegen vragen aan die onze klanten ons stellen. Veel van deze vragen hebben betrekking tot de levensduur en kwaliteit van bijvoorbeeld Douglas hout. Een houtsoort die wij in brede mate aanbieden wat in het verlengde ligt van de populariteit van dit materiaal. het gaat hier om een houtsoort dat bekend staat om een relatief lage prijs ten opzichte van vergelijkbare houtsoorten, een mooi uiterlijk heeft dat aangepast kan worden naar gelang de smaak en stevig is. Dit betekent dat de verschillende toepassingen van Douglas hout zeer breed zijn. En de enige vraag die mensen zich dan nog vaak stellen is, wat is de levensduur? Een vraag die over het algemeen naar tevredenheid beantwoord kan worden. Even goed als wij antwoord kunnen geven over onze service, waarbij u altijd uit mag gaan van:

  • Wij garanderen de laagste prijs
  • Al sinds 2002 ontdekken onze klanten de ruimste keuze
  • Wij bieden de mogelijkheid voor gespreid betalen

Producten 1-24 van 106

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina

Wat is Douglas hout?

Douglas tuinhout wordt gemaakt uit naaldhoutbomen welke afkomstig zijn uit Noordwest Europa, waaronder bijvoorbeeld Scandinavië maar ook uit Siberië. De bomen kunnen een lengte van 20 tot 40 meter bereiken. In Nederland groeien dit type naaldbomen ook. In ons land spelen deze bomen een belangrijke rol in het bevorderen van het gebruik van hout uit eigen land. Ondanks dat de boom en het hout in Nederland steeds bekender worden, is het hout nog niet zo bekend als bijvoorbeeld eiken, beuken of vuren. Echter wordt het hout de afgelopen jaren steeds meer gebruikt waardoor ook de populariteit enorm is gestegen gebruikt. In dit artikel zullen de eigenschappen van dit hout worden belicht, de voordelen van Douglas tuinhout en waarvoor u Douglas planken zoal kunt gebruiken.

Duurzaam tuinhout

Douglas tuinhout heeft, zelfs onbehandeld, een hoge mate van duurzaamheid en is daarnaast erg sterk. Hierdoor is het hout een goede en vooral milieuvriendelijke vervanger van geimpregneerd vuren. Vuren hout moet namelijk bewerkt worden om een hoge mate van duurzaamheid te bereiken. Bij deze bewerking van het hout worden schadelijke stoffen gebruikt. Voor hout van de Douglasspar is deze bewerking niet nodig. Daarnaast ziet het hout er zonder de bewerking ook natuurlijker uit. Jong hout van deze boom heeft een licht geelrode tot geelbruine kleur. Dit verkleurt op den duur tot oranjeachtig

Levensduur Douglas hout

Hout van de Douglasspar kan tenminste 10 – 15 jaar mee, zonder contact met de grond in verband met het rotten van het hout in een vochtige grond. Douglas tuinhout wordt ingedeeld in de duurzaamheidsklasse 3. Ter vergelijking, eikenhout behoort tot klasse 2 en gaat circa 20 – 25 jaar mee. Deze duurzaamheid classificatie meet hout op een schaal van 1 tot 5. Hierbij staat 5 voor hout dat buiten snel rotting zal vertonen en 1 voor hout wat erg geschikt is voor buiten en zeker op de korte termijn weinig rotting laat zien. De duurzaamheid van Douglashout wordt veroorzaakt door het hoge percentage kernhout. Dit type hout bevat hars dat zich in de loop der tijd verhardt. Een schimmel die het hout in potentie kan laten rotten heeft door dit kernhout minder kans. geelbruin.

Vele toepassingen

Door de gunstige eigenschappen van het hout van de Douglasspar is dit type hout voor veel toepassingen bruikbaar, zowel binnenshuis als buitenshuis. Zo kunnen Douglas planken in huis gebruikt worden als balken voor een dakconstructie of als wandbekleding in de woonkamer. Door de duurzaamheid is het hout ook zeer geschikt voor gebruik buiten. Zo kunnen Douglas tuinplanken gebruikt worden voor de houten schutting, als vlonderplanken voor uw terras, als overkapping voor een terras of voor de buitenkeuken. In vergelijking met eikenhout is Douglas hout een goedkoop maar toch kwalitatief goed en duurzaam alternatief.

De vele voordelen en eigenschappen van Douglas hout

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen kunnen we met gemak stellen dat de gemiddelde levensduur van Douglas hout rond de 15 jaar is. Maar daar zitten wel een paar uitzonderingen aan. Het is in ieder een goed idee om dieper in te gaan om de reden waarom deze houtsoort zo populair is. Het gaat hier om een van de hardste naaldhoutsoorten van Europa. Het feit dat dit hout ook nog eens gegroeid wordt in Europa betekent ook dat de prijs ervan laag ligt ten opzichte van alternatieve houtsoorten met vergelijkbare kwaliteiten. De nerf kan het beste omschreven worden als fijn tot matig grof. Echter is de meest herkenbare en het belangrijkste aspect van het uiterlijk de kleur. Onbehandeld is deze kleur het beste te omschrijven als roodbruin die echter wel snel vergrijst naar een blauw grijze tint. Douglas hout heeft een hoge duurzaamheid en laat zich makkelijk bewerken. Het is daarom geschikt voor zeer veel verschillende doeleinden.

De levensduur verlengen

Dat Douglas hout van zichzelf al een lange levensduur heeft is natuurlijk al mooi meegenomen. Echter zijn er wel zaken waar rekening mee gehouden moet worden als het gaat om de levensduur van Douglas hout. Over het algemeen, dus bij iedere houtsoort, kan gesteld worden dat als het hout op minder dan 10 cm van de grond geplaatst wordt dat het beter is om het toch te behandelen. Door de nabijheid van de aarde en vaak ook gras of andere planten is het hout vrijwel altijd onderhevig aan vocht en insecten. Schimmels en rot kunnen dan na verloop van tijd optreden. Hardhout heeft vooral in deze situaties de voorkeur, maar het is vaak een zeer prijzige keuze en de mooie kleuren van Douglas zijn dan natuurlijk niet beschikbaar.

Ook hiervoor bestaat echter een oplossing die wij natuurlijk aanbieden. Douglas hout kan bewerkt worden om de levensduur te verlengen. Een voorbeeld hiervan ontdekt u in het middel beits dat u kunt vinden in ons aanbod. Dit verbetert niet alleen de levensduur van Douglas hout, maar kan ook een bijkomende esthetische rol spelen. Zonder dat het bewerkt is, verandert de kleur van dit hout doormiddel van Uv-straling naar grijs, een vrij snel intredend proces. Sommige mensen vinden dit juist erg mooi, anderen houden juist van de originele kleur en weer andere mensen willen er graag een eigen kleur aangeven met behoud van de zichtbaarheid van de nerf. Dit alles kan bereikt worden met ons aanbod aan beits.

Tuindomein, ook de aanbieder van Douglas hout

Bij Tuindomein ontdekt u alles als het gaat om uw tuinhout en toebehoren. Ook als het aankomt op ons aanbod aan Douglas hout bieden wij u alle keuze. Keuze die gecombineerd gaat met zeer veel voordelen. Zo zijn onze prijzen uitzonderlijk scherp en toch bieden wij u altijd een hoge kwaliteit.

Uw bestelling leveren wij graag af in Nederland en België. Wacht dus niet langer en maak gebruik van dé aanbieder van tuinhout.

WhatsApp Chat WhatsApp Chat
Copyright © Tuindomein. Alle rechten voorbehouden.