Blokhut montage in 10 stappen

Blokhut montage in 10 stappen

Blokhut montage - zelf doen of laten doen?

Heeft u een blokhut, tuinhuisje, prieel of overkapping aangeschaft en wilt u deze op de juiste manier in uw tuin plaatsen? Dan zijn er specifieke (basis) stappen die u kunt volgen bij het monteren en plaatsen. Welke stappen dit zijn en wat u nodig heeft voor een snelle, gemakkelijke en goede montage leest u in dit artikel. Uiteraard heeft elk product zijn specifieke montage vereisten maar deze worden in detail beschreven in de handleiding.

Geen tijd voor de montage, niet handig genoeg of simpelweg niet aan u besteed? De montage uit handen geven is uiteraard ook een optie. Wat u dan kunt doen leest u onderaan dit artikel.

Meer over onze montage voorwaarden leest u op onze pagina Montage informatie.

 

blokhut-argo blokhut montage

Blokhut Argo

 

De 10 (basis) stappen naar de montage van een blokhut of tuinhuisje

Om een blokhut op de juiste manier te monteren, volgt u onderstaande stappen.

Stap 1: zorg er altijd voor dat de fundering en de ondergrond van de blokhut vlak en waterpas is. U kunt trottoirbanden gebruiken als fundering, maar u kunt ook tegels, biezen, een gemetselde fundering of houten planken / vlonderplanken gebruiken om onder uw blokhut of tuinhuisje te leggen.

Stap 2: begin niet zomaar, maar leg eerst alle elementen die bij één wand horen aan de juiste zijde neer. Door alles te sorteren, bespaart u uzelf een boel loop en zoekwerk tijdens de montage van uw blokhut.

Stap 3: plaats nu de eerste wandlaag. Indien u funderingsbalken bij heeft besteld dan plaats u deze nu. Funderingsbalken passen het mooiste als u deze in verstek afzaagt in de hoeken en verbindingen.

Stap 4: let goed op dat de wandplanken van de blokhut of het tuinhuisje goed op elkaar aansluiten. Om de planken goed op elkaar te slaan, gebruikt u een rubberen hamer of een houten klosje. Controleer tussendoor altijd of de constructie nog haaks is. Dit kan door diagonaal van hoek naar hoek te meten of door het gebruik van een grote winkelhaak.

Stap 5: na het plaatsen van vijf planken / wandlagen, kunt u de deur met het kozijn in de deuropening laten zakken. Bij de ramen van de blokhut doet u dit bij tien of elf planken. Heeft u tot aan raamhoogte gestapeld, dan plaatst u nog twee of drie planken / lagen voor u het raam in de opening laat zakken.

Stap 6: 

  1. Punt / Piramidedak
    Heeft u de juiste hoogte bereikt bij alle wanden, dan plaatst u de nokstukken van de blokhut op de voor- en achterwand. Nu kunt u de dakbalken eenvoudig op de juiste plaats leggen.

  2. Plat dak
    Als u de wanden op de maximale hoogte heeft kunt u de dakbalken plaatsen.

Stap 7: timmer het dak af met dakplanken, mes en groef. Spijker de dakplank op elke balk met 2 spijkers vast. Zorg dat de eerste plank 100% recht op het dak ligt en zet deze vast, op deze manier kunt u de rest van de planken ook recht monteren, zodat de blokhut er netjes uit ziet. Houd altijd twee millimeter tussen twee planken in, zodat het hout nog uit kan zetten. De laatste planken die u op het dak plaatst, moet u op maat zagen.

Stap 8: U heeft alle planken nu op het dak gelegd, nu kunt u daklijsten plaatsen en het dak gaan dekken met dakbedekking. (het soort dakbedekking is afhankelijk van uw keuze en het daktype)

Stap 9: na het aanbrengen van de dakbedekking gaat u het dak afwerken met boeidelen. Op het puntje waar de boeidelen bij elkaar komen in de nok van het dak timmert u een zogeheten afwerkblokje of wybertje. Nu bent u klaar met de basis opstelling van de blokhut.

Stap 10: ga nu de ramen en deuren afmonteren met het bijgeleverde beslag. Zitten er roedes bij uw ramen en deuren geleverd dan is dit het moment om te bepalen of u deze wel of niet wilt plaatsen.
Als u al deze stappen heeft doorlopen dan bent u klaar met de montage van uw tuinhuis.

De benodigdheden voor de montage van uw blokhut

Voor u gaat beginnen met het plaatsen van de blokhut, is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt op de klus. Dit doet u niet alleen door een blokhut in huis te halen, maar ook door de juiste gereedschappen voor de montage te verzamelen.

De gereedschappen die u nodig heeft voor de montage van uw blokhut, zijn de volgende:
- Een handzaag
- Een rolmaat
- Een stanleymes met meerdere nieuwe mesjes
- Een boormachine
- Een grote zachte rubberen hamer
- Een tang
- Een schroevendraaier
- Een decoupeer of cirkelzaag
- Een schroefmachine
- Een grote waterpas

Leg alle gereedschappen klaar voor u aan de slag gaat en u hoeft niet de hele tijd op en neer te lopen tijdens het monteren.

Blokhut montage video (voorbeeld)

Montage uit handen geven ?

Wilt u er zeker van zijn dat  bijvoorbeeld uw nieuwe tuinhuis of kapschuur snel en perfect gemonteerd is? U kunt dan ook gebruik maken van een externe vakman. 

Heeft u vragen? Chat met ons, of stuur ons een e-mail !