Zelf een houten terrasoverkapping bouwen?

Zelf een houten terrasoverkapping bouwen?

Een houten overkapping is uitstekend zelf te maken. We helpen u graag een eindje op weg door middel van een aantal handige tips. De terrasoverkapping kan vrijstaand in uw tuin of vast aan uw huis. Momenteel wordt veel gebruik gemaakt van lariks douglas hout of grenen hout. Bekijk op onze site ook de mogelijkheden onder de categorie Tuinhout. Mocht u twijfelen over te kiezen materialen dan geven wij u hier graag meer informatie over.

Waarom zou u een houten terrasoverkapping maken?

Een terrasoverkapping van hout heeft verschillende voordelen. Denk hierbij onder meer aan:

    • Het zorgt voor een verlenging van het buitenleven.
    • U creëert op deze manier extra privacy.
    • Het biedt u een beschut terras.
    • Doordat u geen last heeft van regen, felle zon of kou kunt u veel langer buiten zitten.
    • Omdat u geen hinder heeft van de zon, kunt u ook eenvoudig buiten werken.
    • Een ideale plaats voor het opbergen van allerlei gereedschap en tuinspullen.
    • Een prima plek om bezoek te ontvangen, ook al regent het.
    • Bescherming tegen schadelijke Uv-straling.

Om u nog wat verder op weg te helpen met het terrasoverkapping maken, geven wij u een aantal handige bouwtips. Op deze manier bouwt u zelf een prachtige terrasoverkapping. Een voordeel van het zelf maken van een veranda of terrasoverkapping is dat u kunt zorgen voor maatwerk.

terrasoverkapping

Hoe kunt u het beste een houten terrasoverkapping maken?

1. Bepaal de afmetingen

Begin met het opmeten van het terras. Houd hierbij zeker rekening met uw tuinmeubilair. Het zou jammer zijn wanneer dat straks niet onder de overkapping blijkt te passen. Meestal is de buitenste rand van het terras gelijk aan de afmeting van de overkapping. Wilt u het niet al te lastig maken, kies dan voor een rechthoekige of vierkante overkapping. Een overkapping met zeskanten of meerdere hoeken is ook zeker mogelijk, maar dit is wel een stuk ingewikkelder. U vindt hier wel een handig stappenplan waarmee u aan het werk kunt gaan maar het kan nodig zijn een vakman in te schakelen.

2. Het plaatsen van balken en palen

In de eerste plaats dienen er 4 geïmpregneerde vierkante palen of lariks douglas palen (9*9 tot 20*20 cm dikte) in de grond te worden gezet. Ze moeten ongeveer 70 cm in de grond. De voorste palen moeten ongeveer 15 cm lager zijn i.v.m. de afwatering. Uiteraard is het ook mogelijk, en dit verdient de voorkeur, om de palen op een betonpoer te zetten. Dicht bij het huis kunnen de palen ook aan de muur worden bevestigd met regeldragers of muurbeugels. De paalgaten vult u op met zand of snelbeton. Een voordeel van een terrasoverkapping van circa 230 cm is dat u niet hoeft te bukken wanneer u er onderdoor loopt.

Hierna verbindt u de 4 hoekpalen met een draagbalk aan elkaar. Dit doet u door ze aan de buitenkant van de palen vast te maken of door de paal aan de buitenkant in te kepen. De balk valt er dan precies in. U gebruikt hiervoor een houten draagbalk of 6 x 16 x 500 cm geïmpregneerde ligger. Het gaat hierbij wel om een wat kleinere overspanning. De draagbalk dient uiteraard op de juiste maat gezaagd te worden. Als u meer dan 300 cm moet overbruggen, is het beter om te zorgen voor extra staanders. De dwarsbalk bevestigt u door middel van een stalen verbindingshoek, TORX 4*5 schroeven of 5*70 schroeven. Deze gaan vanaf de zijkant door de dikke draagbalk de paal in. Vervolgens is het tijd voor het monteren van de dwarsbalken. Bent u bezig met een terrasoverkapping, monteer de dwarsbalken dan zeker niet meer dan 40 cm van elkaar af. Dit betekent dat u bij een overkapping van 300 cm 8 balken nodig heeft. Deze mogen aan de voorkant ongeveer 30 cm uitsteken. U zult merken dat dat een extra mooie uitstraling geeft aan het geheel. De volgende stap is het aftimmeren van de zijkanten met boeiboorden van geïmpregneerde planken of lariks douglas planken.

3. Het dak

Je kunt kiezen voor allerlei daksoorten; golfplaten, dakpan platen of doorschijnende polycarbonaatplaten. Doorschijnende polycarbonaatplaten zijn zeer geschikt als u een terrasoverkapping aan uw woning gevel maakt. Een houten dak kan ook bijzonder mooi zijn, maar als het niet goed wordt behandeld tegen de invloeden van weer en wind kan het gaan rotten.

Het dak kan gemaakt worden van groef en mes geïmpregneerde rabatdelen, dubbel lip lariks douglas profielen, betonstaalmat of schaduwhoek. Het voordeel van douglas is dat deze nauwelijks naden hebben. U maakt de overkapping waterbestendig wanneer u EPDM en daaronder mes en groef dakplanken aanbrengt.

4. De vloer

Een houten vloer is erg mooi onder uw terrasoverkapping. Deze kunt u prima zelf maken. Plaats uw hoekpalen nooit op de vloer, u kunt dit dan niet meer vervangen en de belasting kan te groot zijn. Binnenkort plaatsen wij hier ook een blogbericht over het maken van een houten vloer.

Nog meer handige montage tips

Indien u meer voorbeelden en montage adviezen wilt lezen, bekijk dan de volgende pagina’s:

- Zelf een blokhut plaatsen? Wij geven een aantal tips.
- Blokhut montage

Wilt u meer weten over prefab houten overkappingen of aanbouw veranda’s, bekijk dit dan op onze site. Wij kunnen u ook van dienst zijn als het gaat om een tuinhuis of blokhut met overkapping. U kunt hierbij kiezen uit een puntdak of een plat dak. Prefab artikelen zijn bij ons op voorraad.

Mochten er nog vragen zijn dan  staan wij graag voor u klaar. U kunt ons een mailtje sturen maar bellen naar 0541 - 222 580 kan ook.

Hout bestellen

U gaat zelf een terrasoverkapping maken? U koopt al uw tuinhout zoals timmerhout eenvoudig bij ons. We hebben ook diverse ijzerwaren en toebehoren voor het zelf bouwen van overkappingen in ons assortiment. Tenslotte kunt u bij ons terecht voor kant- en- klare houten terrasoverkappingen. Deze worden uiteraard geleverd inclusief bevestigingsmaterialen, hout en de bouwtekening.