Zelf shingles op uw blokhut leggen? zo doet u dat!

Zelf shingles op uw blokhut leggen? zo doet u dat!

Shingles leggen lijkt misschien een karweitje voor de vakman, maar met een goede voorbereiding en dit stappenplan kunt u zelf dakshingles op uw blokhut leggen. Hieronder leggen we het stap voor stap uit.

Eerst even dit

Dakshingles voor een blokhut worden geleverd in stroken (van vier tegels naast elkaar van totaal 1 meter) en met een instructie hoe u ze moet plaatsen. Lukt het niet met de bijgevoegde instructie, leg die dan opzij en lees dit stappenplan.
Voor u begint is het belangrijk te weten dat u de stroken nooit in het directe zonlicht moet leggen. Aan de achterkant van de stroken zit namelijk bitumen, dat ervoor zorgt dat de stroken, als ze op het dak liggen door de zon smelten en aan het dak en elkaar gaan plakken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het bitumen al gaat smelten voordat de shingles op het dak liggen. Het dakbeschot moet goed droog zijn als u begint.

Diverse mogelijkheden in dakshingles.

 

U heeft nodig:

  1. Hamer
  2. Asfaltnagels
  3. Scherp mes
  4. Waterpas of rechte lat
  5. Bitumenkit (indien lagere temparatuur)

Sommige vakmannen gebruiken een nietpistool met extra brede krammen vanwege de snelheid, maar met spijkers weet u zeker dat alles goed vastzit.
Bitumenkit gebruikt u bij lage temparaturen, bij deze temparaturen kan de shingel zelf nog niet "vastsmelten" en met deze kit voorkomt u het opwaaien van de shingles.

Stap 1 - de eerste rij shingles

Dakshinglesmonteerd u van onder naar boven.
Leg de eerste / onderste rij omgekeerd (de tabs kunt u er eventueel afsnijden). De rand van de shingles moet ca. 15 tot 20mm over de dakrand heen steken.
Als u een dakgoot wilt plaatsen, bereken dan hoe groot de overhang moet zijn om midden boven de goot uit te komen.
Hiervoor kunt u het beste een beugeltje van de dakgootset gerbuiken als afstandhouder.

U heeft nu de eerste rij shingles verkeerdom op het dak liggen, hierna legt u een rij shingles met de tabs naar beneden bovenop de eerste rij.(let op dat u de naden laat verspingen)
Snijd de laatste tegel precies gelijk af met de dakrand/zijkant, dit is nodig om later een boeiplank te kunnen monteren.

Stap 2 - de tweede rij shingles

Dakshingles worden verspringend gelegd, dus bij de tweede rij moet u eerst een halve tegel afsnijden. Begin weer aan dezelfde kant. Deze rij wordt met de tabs naar beneden direct boven de spleetjes van de voorgaande rij gelegd.
Zet vast met vier spijkers: een aan beide uiteinden van de bitumenstrook en twee in het midden van de tegel. Als het goed is zijn er dan straks als u klaar bent geen spijkerkoppen te zien.

Stap 3 - de daaropvolgende rijen

Ook met de daaropvolgende rijen begint u steeds aan dezelfde kant met een hele of een halve tegel. Plaats de tegel bovenop de scheidingslijn van de onderliggende tegels.
Gebruik eventueel een sjabloon om te zorgen dat alle tegels recht liggen. Check tussendoor steeds even of er geen golfjes in de tegellijn zitten. Werk het hele dak verder af tot aan de nok.

Stap 4 - de nokshingles

Wanneer u bij de nok bent, vouwt u de tegels zo netjes mogelijk om en snijdt u ze bij. Voor het afwerken van de nok is het iets mooier om de tegels met een stanleymes af te snijden. Snijd de stroken in afzonderlijke tegels en vouw ze over de nok, steeds ongeveer 5 cm over de vorige shingle (en de spijkers) heen. Begin aan de kant waar de wind meestal niet vandaan komt, anders is er kans dat er water onder de nokshingles komt. Gebruik eventueel wat speciale lijm om de hoeken van de overlappende tegels extra vast te zitten als het erg koud of nat is buiten.
Let bij een zadeldak, zoals op de priëlen, goed op hoe u netjes kunt eindigen. Ook bij een pyramidedak, zoals die op de hoekblokhut zit, moet u vooraf goed uitkienen hoe u de hoeken bovenaan netjes afwerkt.

Nokshingles