Zweeds rabat

Zweeds rabat is een populair en goedkoop product, dit komt grotendeels door de bijzondere uitstraling en de vele uitvoeringen. Zo zijn er, naast de standaard varianten, zwarte, antraciet, groene en zilvergrijze rabatplanken te koop. Rabat is een tuinplank die aan de onderzijde voorzien is van een groef. De bovenzijde van de rabat plank heeft een gestulpte rand. Door deze vorm kunnen ze in elkaar worden geschoven (veer en groef). De rabat tuinplanken zijn relatief goedkoop en te koop in verschillende winkels of online, zoals bij Tuindomein.nl. Deze planken kunnen zeer goed voor buiten worden gebruikt. De schulprand voorkomt dat er water tussen de planken kan blijven hangen. De naden blijven daardoor droger. Omdat de planken tussen de naden dus droger blijven zullen ze niet snel rotten. 

Geïmpregneerd Zweeds rabat

Rabatdelen worden zeer veel gebruikt in de praktijk omdat het gemakkelijk verwerkbaar is, goedkoop in aanschaf is en jarenlang meegaat. Het is verstandig het hout te behandelen met een impregneermiddel of te schilderen. Geïmpregneerd of geschilderd Zweeds rabat kan zorgen voor een extra lange levensduur. 

(Lees de rest van het artikel onder de producten)

Potdekselplanken

In plaats van geïmpregneerd Zweeds rabat te gebruiken kunnen de houten delen ook als potdekselplanken worden toegepast. Hierbij worden de onderliggende delen iets onder de bovenliggende delen geschoven. Dit noemt men de overlap. De overlap bedraagt ongeveer 25 mm. Op deze manier wordt een goede afwatering verkregen (vergelijkbaar met geïmpregneerd Zweeds rabat planken). Bij een potdekselverbinding kunnen de houten delen ongestoord uitzetten en krimpen.

Douglas Zweeds rabat

Een Lariks Douglas Zweeds rabatplank wordt ook wel een potdekselplank genoemd. Ze worden over elkaar aangebracht. De delen lopen schuin af. Hierdoor verkrijgt je een zeer goede afwatering en kan er geen water tussen de naden komen. Door Douglas hout te gebruiken weet je zeker dat het lang mee gaat. Lariks Douglas hout hoeft niet geïmpregneerd te worden. Op deze manier kan het Zweeds rabat jaren meegaan. 

Vanwege de gunstige eigenschappen wordt deze houtsoort voor bijna alle doeleinden toegepast. Het wordt gebruikt in de bouw, voor vloeren, schuttingen enzovoort. Het wordt ook gebruikt in de meubelmakerij en voor alle soorten binnen – en buitenwerk. 

Vele toepassingen

Rabatdelen worden dus zeer vaak toegepast voor verschillende doeleinden. De gemiddelde doe het zelver kan er relatief eenvoudig bijvoorbeeld een voordelige schutting mee maken. Waar je dus altijd wel goed op moet letten is de afwatering, deze moet niet in de naad terecht komen. Wanneer je daar op let, kan een geplaatste schutting, als erfafscheiding, van rabatdelen je vele jaren plezier opleveren!

WhatsApp Chat WhatsApp Chat
Copyright © Tuindomein. Alle rechten voorbehouden.