Hardhouten tuinschermen

Indien we in een huis wonen en buren hebben, willen we toch over het algemeen graag privé buiten kunnen zitten. Daarom worden er afscheidingen geplaatst. Voordat we deze aanbrengen kunnen we ons afvragen wat we daarvoor zouden willen gaan gebruiken. Hardhouten schuttingen zijn natuurlijk onderhoudsvrij. Een hardhouten schutting zou je ook zelf kunnen maken door het plaatsen van hardhouten tuinpalen waarop je schuttingplanken gaat bevestigen.

De afscheiding van hardhout

Voor een tuinafscheiding zou je hardhouten tuinschermen kunnen gebruiken. Zo’n afscheiding is over het algemeen niet goedkoop maar vormt een goede en mooie afscheiding. De levensduur van hardhouten tuinschermen bedraagt ongeveer 25 jaar. Er zijn veel soorten. Zo zou je kunnen kiezen uit de wat goedkopere 23 lamellen schermen van 180x180 tot de luxe van schermen voor de tuin van duurzaam hardhout. Het Bankirai hardhout is een tropische hardhoutsoort dat onder andere in Maleisië en Thailand groeit. De bomen worden vaak zo’n 35 meter hoog. De kleur van het hout is bruin tot donkerbruin. Het Bankirai hout heeft een klasse 1-2 en behoort tot de duurzamere houtsoorten. Het hout is goed te bewerken en kan dus goed voor een afscheiding gebruikt worden. Indien je voor de tuinschermen hardhouten palen gebruikt is het verstandig de palen extra te beschermen tegen het vocht. Het deel wat in de grond staat kun je behandelen met teer zodat het hout droog zal blijven. Wanneer je tuinschermen van Bangkirai hout gebruikt, bent u jaren uit de zorgen. Het hout zal mooi verkleuren. Je hoeft het niet beitsen of schilderen, omdat het bij deze houtsoort problemen kan veroorzaken.

De houtsoort is voor een afscheiding bepalend voor wat betreft de prijs. Indien je een afscheiding gebruikt die opgebouwd is uit geïmpregneerd vurenhout of geenhout is hij goedkoper dan een van hardhout. De schutting van vuren- of grenenhout moet beschermd worden. Een geïmpregneerde houten tuinscherm gaat langer mee, maar ook zo’n schutting moet je met een vaste regelmaat onderhouden. Ook worden er vaak Douglas schermen geplaatst.

Beton schutting

Een beton afscheiding is een afscherming voor een tuin die vele jaren mee kan gaan. Het geheel heeft een tijdloze uitstraling. De planken die tussen de betonnen palen worden aangebracht zijn verkrijgbaar in blank vuren of geïmpregneerd vuren. Ook hardhout is mogelijk. Doordat het hout geïmpregneerd is kan het vele jaren mee en zal het de zon en regen kunnen doorstaan. Zie ook onze hout betonschuttingen.

Houten tuinschermen

Wil je niet wachten tot een groene tuin hoog genoeg zal zijn voor meer privacy dan zijn houten schermen de oplossing. Je hebt schermen waarbij de planken horizontaal lopen. Daarbij moet je er wel voor zorgen dat er geen water tussen de planken blijft staan als het geregend heeft. Indien een plank met water in aanraking blijft kan hij gemakkelijk gaan rotten. Dat moet je dus voorkomen. Het is bij een horizontale constructie beter de planken zodanig te bevestigen dat ze een overlap hebben, het zogenaamde potdekselen. Hierdoor kan er geen water tussen de planken blijven en heb je een absoluut dichte schutting. Er zijn rechte schermen maar ook bijvoorbeeld toogschermen. Deze zijn aan de bovenzijde afgerond zodat ze een heel mooi aanzien, maar hebben het nadeel dat je er aan de lage zijde van de toog, makkelijk overheen kunt kijken. Ook hierbij kunnen de planken horizontaal en verticaal bevestigd zijn.

WhatsApp Chat WhatsApp Chat
Copyright © Tuindomein. Alle rechten voorbehouden.