Soorten overkappingen

Een overkapping voor elke tuin

Overkappingen voor de tuin; ze zijn er in allerlei soorten en maten. Maar: welke overkapping past nou het beste bij welke tuin? Doorgaans kiezen mensen voor een houten overkapping als bescherming tegen wind, regen maar zeker ook (te) felle zon. Een overkapping maakt het dat je langer buiten kunt zitten. Wil je een overkapping van hout en ga je dus voor duurzaam of ga je voor aluminium? Het is en blijft een kwestie van smaak vooral om te bepalen welke overkapping het best bij jou en je tuin past.

Veranda of een kapschuur

Een van de meest voorkomende overkappingen zijn veranda’s. Behalve dat het een soort van vakantiegevoel oplevert, zijn veranda's ook eenvoudig te plaatsen. Met een veranda ben je bovendien verzekerd van een beschutte en goed overdekte plek in je tuin. Een veranda kan tegen je huis geplaatst worden – als een soort verlengstuk- maar kan evengoed een plekje achterin je tuin krijgen, bijvoorbeeld bij de kapschuur.

Een prieeltje, vrij in de tuin

Ook een optie is het plaatsen van een houten prieel; een overkapping die ergens vrij in de tuin wordt gezet. Een prieel heeft uitstraling en wordt doorgaans op een zichtbare plek in de tuin gezet. Behalve als overkapping wordt een prieel ook gewoon voor de sier geplaatst om je tuin nóg meer uitstraling te geven. Prieeltjes heb je van lariks-, douglas- en grenenhout en er kan gekozen worden voor een plat- of schilddak. Onder een buitenverblijf worden overkappingen als blokhutten en tuinhuisjes verstaan. Je richt je buitenverblijf in zoals je wilt, met bijvoorbeeld een houten vloer en een extra luifel. Of met een berging. Buitenverblijven kunnen geheel op maat worden gemaakt.

Regen de baas met een terrasoverkapping

Populair is ook de terrasoverkapping, ideaal om ook bij een buitje regen gewoon buiten te kunnen zitten. Een terrasoverkapping geldt vaak als een soort verlenging van de woonkamer. Even goed kan een dergelijke overkapping echter ergens op een andere plek geplaatst worden, bijvoorbeeld vast aan de schuur of juist ergens ergen de zijkant van je woning. Er is keuze uit verschillende houtsoorten of aluminium. Ook nu kun je weer voor tal van extra’s kiezen. Voor een vloer van hout, of bijvoorbeeld voorzien van afdekkappen.

Extra uitstraling met een tuinpaviljoen

Voor wie een wat grotere tuin heeft, is ook een tuinpaviljoen – overal in de tuin te plaatsen- een interessante mogelijkheid. Ook een tuinpaviljoen geeft je tuin extra uitstraling. Je hebt een tuinpaviljoen met een plat dak, maar ook met een punt- of schilddak. Ook kan gekozen worden voor extra bergruimte, door voor een blokhutprieel te kiezen.

Betaalbare pergola's

Een pergola wordt wel gezien als een betaalbare manier van overkappen van een deel van je tuin. Bovendien geeft het een bepaalde mate van gezelligheid aan elke tuin. De houten constructie van palen en dwarsbalken zijn ook al perfect voor je beplanting en worden zo één met je tuin. Pergola’s heb je heel groot en klein. Een pergola wordt naarmate de jaren vorderen vaak een op natuurlijke wijze ontstane schaduwplek in je tuin, door begroeiing van beplanting.

Snel schaduw met een schaduwdoek

Wie snel schaduw in de tuin wil creëren, kan kiezen voor een schaduwdoek. Ze zijn doorgaans eenvoudig te bevestigen, bijvoorbeeld aan een boom in de tuin. Een schaduwdoek heeft bovendien geen loodzware voet, zoals een parasol die wel heeft. Schaduwdoeken- of netten heb je in tal van verschillende vormen, maten en kleuren. Een schaduwdoek is daarnaast prima te combineren met bijvoorbeeld een schuifzeil, ook al een prachtige en niet al te kostbare manier om op korte termijn schaduw te creëren. Ook deze schuifzeilen heb je in diverse kleuren. Koop je er een katrolset bij, dan kun je bovendien de schaduwplek verplaatsen. Een schuifzuil aan je huis betekent ook meteen een koelere woning.

WhatsApp Chat WhatsApp Chat
Copyright © Tuindomein. Alle rechten voorbehouden.